Voor praktisch en betaalbaar duurzaam advies met echt resultaat Inloggen

Michael Avramidis – Introductie deAfvalMarkt.nl

Na enige tijd als ‘afvalmanager’ voor een vooraanstaand afvalmanagementbureau gewerkt te hebben, was ik een ervaring rijker, en een illusie armer, zoals dat heet. Aan de buitenkant lijkt de afvalsector zo groen als wat, van binnen gaat het altijd om 1 ding: afval is big business. De klant weet vaak niet wat zijn afval waard is en laat zich snel om de tuin leiden met afspraken als ‘we komen het gratis ophalen’. Je begrijpt, het bedrijfsafval dat gratis wordt opgehaald, is in realiteit veel meer waard! Het afvalmanagementbureau waar ik werkte, was bedreven in het overbrengen van de groene gedachte, terwijl in werkelijkheid men vooral interesse had in de financiële marge op afvalstromen. Kortom, het leek mij tijd voor een marktplatform dat afvalstromen breder uitzet dan alleen bij recyclingbedrijven en waar transparantie is wat betreft prijs; een eerlijke prijs voor je afval, is wel zo Maatschappelijk Verantwoord! Dit was mijn vertrekpunt om deAfvalMarkt.nl op te richten.

Plastic en karton duur(zamer) verkopen
Gek genoeg, maar ook gelukkig, gaan duurzaamheid en financiële winst hand in hand. Het recyclen van afval is altijd nog duurder dan hergebruiken, dan wel het voorkomen van afval. Helaas zitten we op dit moment nog wel vast aan een aantal bedrijfsafvalstromen, zoals plastic en karton. Zolang er nog geen goede oplossing is voor deze afvalstromen, zal men moeten kijken hoe we het beste plastic afval en karton ophalen. Wederom, financiële meeropbrengst en duurzaamheid gaan hand in hand! Veel bedrijven kiezen ervoor om hun kunststof of kartonafval in containers in te zamelen, dan wel in perscontainers. Voor beide valt vanuit logistiek oogpunt wat te zeggen, alleen is men dan altijd gebonden aan de lokale inzamelaar, die het sorteert en weer doorverkoopt. Echter; door het plastic of karton met een balenpers zelf in balen te persen, maakt men er ‘verhandelbare grondstoffen’ van en kan het opgespaard worden tot 1 vrachtwagen vol is; en kan men het verkopen aan de hoogste bieder. Het voordeel hiervan is dat er bespaard wordt op CO2 (minder afvaltransporten) en men een veel hogere opbrengst voor het karton en plastic ontvangt. Zeker voor plastic folies kunnen de opbrengsten tot 300 euro per 1.000 kg oplopen! De extra kosten voor het kopen of huren van een balenpers zijn snel terugverdiend.

Toekomst afvalmarkt: meer hergebruik en slimmere afvallogistiek
Onlangs hebben wij voor een grote logistieke dienstverlener een hergebruiker gevonden voor 30 pallets met kartonnen hoekprofielen. Hierdoor werd het leven van het karton verlengd en verdiende de logistieke dienstverlener meer geld, wederom win-win. Wij krijgen vaak het verzoek om een specifieke bedrijfsafvalstroom in te zetten voor hergebruik. Het probleem is echter om een afnemer te vinden die bereid is om een afvalstroom te hergebruiken. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan.

Gezamenlijk afgewerkte olie afvoeren
Een ander punt waar men ook kan optimaliseren, is het combineren van (afval)transporten. Het gebeurt nog te vaak dat vrachtwagens leeg, dan wel inefficiënt rijden. Door meer collectieven te starten, wordt het eenvoudiger om gezamenlijke transportbehoeftes te combineren. Zo proberen wij meerdere gegadigden voor het afvoeren van afgewerkte olie in één regio te verzamelen, zodat er maar 1 vrachtwagen hoeft te rijden i.p.v. meerdere aparte vrachtwagenritjes.

Kortom, er valt nog veel te verbeteren in de afvalwereld!
Voor advies voor afvalbeheer kunt u ons altijd raadplegen: www.deafvalmarkt.nl

Offerte aanvragen

“Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie”