Voor praktisch en betaalbaar duurzaam advies met echt resultaat Inloggen

Een ZZP’er en MVO

Wat is MVO?
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) houdt in dat een bedrijf naast het creëren van Profit ook rekening houdt met de aspecten People en Planet. Onder veel beursgenoteerde bedrijven en MKB’ers is MVO een bekende term. De mix van ZZP’er en MVO is minder bekend.

Wat kan een ZZP'er met MVO?

In eerste instantie zou je denken dat MVO alleen iets is voor grote bedrijven. Dit omdat de normen, certificaten, keurmerken en de manier van verslaglegging voornamelijk geschreven zijn voor grote organisaties. Toch is MVO weldegelijk toepasbaar op de ZZP’er. In de lijst hieronder laat ik met een aantal voorbeelden zien dat duurzaam ondernemen en goedkoop vaak samen op gaan:

Voorbeelden: (₁)

Energieverbruik:

 • Hoe groen is jouw stroom? Een mooi initiatief dat de huidige markt op zijn kop zet is: Van de Bron.
  Bij van de Bron haal je jouw stroom bij lokale energiebronnen in plaats van bij de grote energieleveranciers. Deze lokale energiebronnen gebruiken jouw geld om nog verder te verduurzamen.
 • Haal je stekkers na gebruik uit het stopcontact? (Dit i.v.m. sluipverbruik)

Afval:

 • Hergebruik je verpakkingsmaterialen die voor transport gebruikt worden? Je kan verpakkingsmaterialen eventueel ook een keer weglaten om te kijken of je producten nog steeds puntgaaf de plaats van bestemming bereiken.
 • Verkoop je jouw karton of oud ijzer aan een opkoper? Jouw reststromen kunnen vaak prima door een ander bedrijf worden gebruikt in hun productieproces, hierdoor wordt de kringloop weer gesloten.

Verlichting:

 • Wat voor soort verlichting heb je? LED verlichting is beter dan gloeilampen.
 • Overweeg om sensors in je kantoor aan te brengen zodat er alleen licht schijnt als er ook daadwerkelijk iemand is. Of vergeet niet om het licht uit te doen.

Kantoorbenodigdheden:

 • Print zo min mogelijk papier en anders dubbelzijdig.
 • Maak gebruik van het duurzame printerpapier Paper Wise. Paper Wise maakt gebruik van landbouwafval om allerlei producten van duurzaam papier en karton te maken. Be wise with waste!
 • Heel veel mensen drinken koffie: Is de uwe ook Fair Trade?

Vervoer:

 • Werk zo mogelijk thuis in plaats van op kantoor. Dit is een inkoppertje..
 • Ga met het OV in plaats van met de auto. Op de website van 9292.nl staat er na het invoeren van je reis een kopje met CO2 verbruik ‘hoe CO2 bewust is jouw reis?’. Wanneer je op dit kopje klikt zie je voor jouw reis de CO2 uitstoot. Er wordt ook een vergelijking gegeven naar andere vervoersmiddelen.
 • Heb je een meeting? Maak dan gebruik van Skype. Mocht dat niet werken ga dan naar een locatie die rekening houdt met duurzaamheid.

Zoals je hierboven ziet zijn er heel veel voorbeelden te bedenken van hoe een ZZP’er en MVO een duurzame en vaak goedkope combinatie is. Toch heb je als ZZP’er met deze lijst van voorbeelden nog geen vast omlijnd MVO beleid.

Een ZZP'er en MVO beleid

Wanneer je als ZZP’er op een meer structurele manier zelf invulling wil geven aan MVO beleid kan je de hieronder weergegeven checklist als eerste opstap gebruiken. Bij het gebruik van deze checklist is het van belang dat je kijkt wat echt belangrijk is voor jou als ZZP’er en dat je daar structureel actie op gaat ondernemen.

Om nog meer inspiratie op te doen over MVO kan je een kijkje nemen op de website van MVO Nederland. Op deze website staat per sector hoe relevant MVO is. Daarnaast bieden ze ook gratis tools aan die behulpzaam kunnen zijn.

Deze checklist voor de duurzame ZZP’er is afkomstig uit het boek ‘Fit voor de toekomst’ van Lilian Boonstra (Van Realisatieadvies: Organiseren en communiceren verbinden met visie) en Otto Willemsen (Van Duurzaam4Life: Duurzaamheidsbehoefte in kaart brengen).

In dit boek wordt zowel de duurzame ZZP’er als de duurzame ondernemer belicht. Klik op deze link voor meer informatie over het boek.

In de volgende link (Metakids) zien we een inspirerend voorbeeld van een ZZP’er die MVO op haar eigen wijze aan het toepassen is!

Waarom MVO?

Voordat je als ZZP’er met MVO van start kan gaan, is het belangrijk om je bewust te zijn van waarom je met MVO zou willen beginnen. Via deze link kom je 25 redenen te weten waarom je met MVO kan starten. Mocht je nog meer kennis willen over MVO, bezoek dan één van onze gratis seminars om vrijblijvend kennis te maken.

Offerte aanvragen

“Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie”