Voor praktisch en betaalbaar duurzaam advies met echt resultaat Inloggen

Tessa Kramer

‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them’

– Albert Einstein –
Mijn naam is Tessa Kramer, Consultant MVO en duurzaamheid. Het is mijn missie om bedrijven, groot en klein, te inspireren en adviseren op het gebied van MVO en duurzaamheid en deze bedrijven in de praktijk te ondersteunen bij de uitvoer hiervan. Zoals uit bovenstaande quote blijkt, ben ik van mening dat er meer moet gebeuren dan alleen kijken naar een duurzamer pand of minder grondstoffenverbruik of afval.

MVO en duurzaamheid behoort in het DNA van het bedrijf te komen en iedere medewerker, ieder individu moet in beweging komen om een duurzame verandering tot stand te brengen. En dat kost tijd. In dit geval letterlijk: ‘geduld is een schone zaak’.

Bedrijven waarbij duurzaamheid tot in de kernwaarden van de organisatie is doorgevoerd, presteren over het algemeen beter (organisatorisch en financieel) dan hun concurrenten (vergelijkbare organisaties binnen dezelfde branche), zo blijkt uit onderzoek. Over het algemeen zijn medewerkers die een rol krijgen in het verduurzamen van hun eigen bedrijf meer betrokken bij organisatieprocessen, meer gecommitteerd aan de organisatie en -doelstellingen en zijn zij gezonder en gelukkiger. Het stuk van de individuele verantwoordelijkheid van elke medewerker en daarmee hun werkgeluk, werkplezier of zingeving vind ik een zeer belangrijk en vaak nog onderbelicht onderdeel van het doorvoeren van MVO- en duurzaamheidsbeleid binnen organisaties. Een grote rol ligt hier dan ook weggelegd voor de interne communicatie.

Er zijn door de Verenigde Naties wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling opgesteld: de Sustainable Development Goals (SDG’s). Zowel overheid als bedrijfsleven, als ook elk individu in de rol van wereldburger en consument, heeft een verantwoordelijkheid om aan deze doelstellingen bij te dragen. Ik wil een bedrijf graag laten zien welke impact het kan hebben en welke winst er voor de eigen organisatie te behalen is. MVO en duurzaam ondernemen is niet alleen een investering, omdat het je plicht is iets terug te doen voor moeder aarde en de maatschappij. Het is een slimme investering en een keiharde positieve business case. In mijn ogen is er dan ook niks mis met de combinatie van geld verdienen en verduurzamen. Innovatie binnen een duurzaam kader. Kortom: value for money én value for many.

Offerte aanvragen

“Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie”